Actuele uitdagingen in de Elektronica Industrie

Herman Tuininga, SallandElectronics

De elektronicamarkt is momenteel erg grillig en moeilijk voorspelbaar. Natuurlijk hebben wij de financiële crisis nog vers in ons geheugen, met eveneens lastig verkrijgbare componenten. Omdat het een financiële crisis was, is er een diepere impact op de economie dan andere crisissen geweest. Door de dalende marktvraag worden voorraden afgebouwd (kapitaalbeslag) en (her) financieringen is een stuk moeilijker dan tijdens andere crisissen. Dat zet een grotere rem op de economisch groei, als de markt weer aantrekt. Ondanks zelfs nog een 2e en 3e dip zie je toch dat de halfgeleiderindustrie zich snel hersteld heeft, doorgaans gaat dat in cycli van ruwweg 6 maanden.

Nu spelen er veel meer effecten mee, waardoor de voorspelbaarheid van de elektronicamarkt zeer lastig is geworden. Wie de berichten in de media volgt ziet een grote impact op diverse industrieën. Niet alleen de elektronicamarkt kent leverproblemen en oplopende levertijden met hogere prijzen, maar ook de hout, staal en zelfs karton industrie. Fabrieken worden stil gelegd, door gebrek aan onderdelen. Om een indruk te geven laat de onderstaande tabel goed zien wat de effecten zijn met elektronica componenten:

Tabel is te vinden op electronicsweekly.com en is van 19 April.

Er is nog een interessante website namelijk die van distributeur TTI uit Amerika waar een webpagina te zien is met “lead time trends” Daar staat een breed overzicht van productgroepen, bijvoorbeeld condensatoren, weerstanden, discrete- en vermogenscomponenten, circcuit beveilig etc. Als je doorklikt op een subgroep krijg je een grafisch trend overzicht over de afgelopen 6 maanden. Hiernaast de trend van een koolstoffilm weerstand. De laatste 11 weken een toename van 10 weken lead time.

Oorzaken

Kijkend naar de oorzaken is er een breed spectrum aan verschillende ontwikkelingen die bijdragen aan de huidige economische situatie. Een voor de hand liggende oorzaak is de coronacrisis, dat over de hele wereld zijn sporen achterlaat. Lock down’s, ziek personeel, dalende efficiency etc., heeft een grote impact op productiviteit en economie. Maar er spelen veel meer zaken mee, om er maar een paar te noemen:

  • De handelsoorlog tussen China en Amerika
  • Elektrificatie van de automobiel industrie
  • Een Aziatische markt die veel eerder open is
  • Fabrieksbrand in Japan bij Renesas (leverancier automobiel industrie)
  • Booming IT industrie door thuiswerken
  • Nagenoeg geen burgerluchtvaart voor langere tijd (deel vrachtruimte wordt gebruikt voor goederenvervoer)
  • ………

Glazen bol

Door het samenkomen van verschillende oorzaken is het ook lastig te voorspellen wanneer de leveringsproblemen voorbij zijn. Een deel zal aangevuld kunnen worden door de productiecapaciteit weer op te schroeven. Maar dat zal niet genoeg zijn om aan de stijgende vraag in de komende jaren te voldoen. Het bijbouwen van fabrieken kost veel meer tijd. Wat de crisis ook heeft opgeleverd, is de nodige discussie in Europe, over de grote afhankelijkheid van het verre Oosten. Bosch heeft dat al voorzien, kijk maar naar de recentelijk geopende halfgeleiderfabriek met de grootste investering ooit van $1,2 miljard en volgens bronnen met behulp van Duitse overheidssteun (200M€) eerder geopend dan gepland. Ook de Europese commissie is zich hier van bewust, alleen op de korte termijn hebben wij daar niks aan.

De normale doorlooptijd van het produceren van een elektronisch product bedraagt ca. 3 – 4 maanden, als er geen kritische componenten op voorraad zijn gelegd. Met de huidige situatie is dat tussen de 6 en 12 maanden. Volgens enkele deskundigen uit de halfgeleiderindustrie is er geen reden voor paniek en zullen naar verwachting de leveringstermijnen tegen het eind van het jaar weer afnemen, maar de gevolgen blijven merkbaar tot in 2022 en mogelijk zelfs tot in 2023.