Historie

Het ontstaan van SallandElectronics

De geschiedenis van SallandElectronics gaat eigenlijk helemaal terug naar de periode dat Paul van Ulsen en Herman Tuininga klasgenoten waren op de HTS Elektrotechniek uit Zwolle. Beiden werden ook collega's in 1988 in hun eerste baan bij Rood Testhouse uit Heerde. Rood Testhouse hield zich bezig met het testen van elektronische componenten voor de halfgeleiderindustrie. Na 1,5 jaar is Herman Tuininga benaderd door de Nedap uit Groenlo voor een baan als ontwikkelaar op de afdeling Veecode. Na 2 jaar heeft Herman bij de Nedap de overstap gemaakt naar de afdeling specials, om als verkoper het integraal stemsysteem aan de man te brengen. Afnemers waren Nederlands gemeenten, maar ook internationaal zijn de eerste contacten gelegd in Belgie, Frankrijk en Duitsland.

In de tussentijd is Paul in 1992 met enkele collega’s overgestapt naar de jonge onderneming Salland Engineering uit Zwolle, opgericht door oud medewerkers van Rood Testhouse. De contacten tussen Paul en Herman zijn altijd gebleven, wat geresulteerd heeft in een overstap op 1 april 1996 van Nedap naar Salland Engineering. Doel van de overstap was om naast de halfgeleider industrie, een positie op te bouwen binnen de industriële elektronica sector.

Door groei op de diverse afdelingen is medio 1997 besloten naar een nieuwe huisvesting uit te kijken. Eind 1998 is Salland Engineering verhuisd naar de Schrevenweg te Zwolle. De organisatie is daarbij gewijzigd in een holding structuur met vijf werkmaatschappijen. Drie werkmaatschappijen (Europe, America en Singapore) waren actief binnen de halfgeleiderindustrie. Eén werkmaatschappaij was actief binnen de telecom sector, met aan het roer Arjan Kremer. De vijfde werkmaatschappij werd gevormd door de verzelfstandiging van de afdeling Industriele Elektronica, met aan het roer Herman Tuininga.

Medio 2000 hebben de grootaandeelhouders van Salland Engineering besloten de aandelen te verkopen. Dat heeft in het najaar van 2000 geresulteerd in een Management Buy Out door de zittende directie van de halfgeleider georiënteerde werkmaatschappijen. In juni 2001 volgde een Management Buy Out van de werkmaatschappijen Telecom en Industriële Elektronica door Houwer de Geus, Arjan Kremer, Herman Tuininga en enkele personeelsleden. De naam is daarbij veranderd in SallandElectronics, tevens heeft de verhuizing plaatsgevonden naar de Katwolderweg 15 in Zwolle Noord. 

Na 15 jaar aan de Katwolderweg te hebben gezeten zijn wij verhuisd naar een modern pand aan de Schrevenweg 5, industrieterrein Berkum te Zwolle.

Mijlpalen

 • April 1996: Start afdeling Industriële Elektronica
 • December 1998: Nieuw pand betrokken Schrevenweg 12 (Berkum) - Zwolle
 • Januari 1999: Oprichten werkmaatschappij Salland Engineering Electronics bv. kortweg SE Electronics
 • Juni 2001: Management buy-out SE Electronics, nieuwe naam wordt Salland Electronics BV
 • Augustus 2001: Verhuisd naar de Katwolderweg 15 Zwolle
 • Februari 2004: Overname activiteiten en samenwerking Exatech BV uit Dordrecht
 • September 2005: Uitbreiding pand Katwolderweg
 • Mei 2006: Nieuwe huisstijl
 • September 2009: Uitbreiding pand Katwolderweg
 • Juni 2011: indiening eerste patent
 • Mei 2016, verhuizing naar nieuw pand Schrevenweg 5

© 2011-2018 SallandElectronics